Ugrás a fő tartalomra

Sajt fondü-avagy mikor jön már a karácsony??

Sziasztok!

Most, hogy jön az ősz, aztán a tél, egyre inkább vágyom egy kis sós-meleg rágcsálnivalóra esténként. :D
Erre az esetre megoldás a fondü, ami még akkor is jó, ha nincs időnk főzni.
Ez a csemege svájci eredetű és elkészítése azért ilyen egyszerű, mert eredetileg a kis pásztor bácsik ették ezt, amikor csak száraz kenyerük, meg egy kis sajtjuk volt és valami meleget akartak enni. Nem mondom, nagyon örülök, hogy valaki ezt is feltalálta!

Sajnos nincsen fondüe készletem, de karácsonyra mindenképpen ezt szeretnék kérni valakitől. Nem kell túl komoly, túl nagy belőle, csak egy kis 2-3 személyes, hogy az Urammal tudjunk belőle hideg téli estéken lakmározni.
Hozzávalók tekintetében, kb. 3 féle sajt szükségeltetik hozzá (pl.trappista-ementáli-füstölt), a lényeg h ne válasszunk túl lágy sajtot pl.camambert, mert akkor az állaga nem lesz megfelelő. Illetve minél többféle sajt kerül bele, annál ízletesebb lesz. Kell még hozzá só-bors, cseresznyepálinka, liszt, és 1 gerezd fokhagyma, amivel a fondüe edény oldalát bedörzsöljük, hogy illatos legyen.
Mártogatni lehet bele pl. szárazkenyeret, almát, olajbogyót, paradicsomot, almát. Ez csak egy pár dolog, ami hirtelen eszembe jutott, de a lehetőségek tárháza végtelen. Ki-ki ízlése szerint mártogasson. :D
Én a sajtos mártogatóst meg is fűszerezném egy kis chilivel vagy hagymával. Vagy mondjuk egy kis snidlinggel.

Elképzelem, hogy kint szakad a hó, mi pedig bent a meleg szobában, a szőnyegen ülve pl. társasozunk, közben jókat beszélgetünk és mártogatjuk a kis nyársainkat az illatozó-olvadozó sajtba. Nyamiii
Finom fehérbort, vagy rozét illik hozzá inni, de semmiképpen sem hideg italt. Lehet mondjuk tea annak, aki utána még kocsit vezet!
Az elkészítésnél ügyeljünk a hőfokra, ha ugyanis túl magas hőmérsékleten készítjük, a sajt egy nagy gombóccá fog összeállni... 





Jóétvágyat Nekünk!

Megjegyzések

  1. Állandóan kísértésbe viszel! :D Múltkor már megcsináltam a hamburger recepted alapján a hambit, most meg ez....nyamm.... :)

    VálaszTörlés
  2. na és mesélj, hogy ízlett a hambi? :D

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése